Project Description

6 Surgery Dental Practice, Norwich (PDF)

On the outskirts of the City Centre Conservation Area, the scheme for an NHS Norfolk dental practice includes the conversion and extension of a former public house to provide six dental surgeries, a sedation clinic and recovery area, decontamination suite to HTM 01-05, x-ray room, waiting areas, staff facilities and associated external works.

The curved white rendered form of the rear extension coupled with the sloping full height green copper coloured panels, are a direct response to reduce overshadowing and loss of light to an adjacent proposed residential development, creating an enclosed semi public courtyard as well as giving the building its own unique identity.  The existing curved front entrance lobby has also been rendered white to give the building street presence, and to aid connecting the identity of the building frontage with the new modern rear additions.

The building conversion addresses both the client and local PCT requirements to provide a forward thinking inclusive access designed dental practice close to the city centre.  This project has been shortlisted for the Norwich Society Biennial Design Awards.


St James Dental Centre

Floor Area

435sq.m approx

Construction Period

41 weeks

Construction Cost


Project Team

Architect: etc Design Ltd, Structural Engineer: Alcock Lees Partnership, Service Engineer: YES Engineering, Quantity Surveyor: Rigby Thorpe